Johanne Sofie Pedersen

DatoStedKilde
Født :17 Dec 1915Dronninglund sognKilde
Død :29 Nov 1998--

Alder : 82

Noter :
Orla bak skriver 2016 Min mor var kusine til Johan -
Johan,s mor Ann Marit var storesøster til Peter Pedersen også kaldt Peter Høbjerg idet han boede i landsbyen Try - lige over for Try Højskole
- Peter Pedersen var altså min morfar og gik fallit med ejendommen i Try efter han mistede sin kone Petrea - som kun blev 34 år og efterlod henholdsvis Jens, Johanne som var min (min mor) Søren, Olga og Martin - alle nævnte er desværre døde -Ægtefæller/børn:
Arbejdsmand Laurits Christensen
Friis Elvang Christensen+
Hans Jørgen Christensen
Orla Kjeld Christensen+

Kopi af oplysninger på www.orlabak.dk

Johanne Sofie Pedersen
Født: 17-12-1915
Ægteskab: Laurits Christensen
Død: 29-11-1998, Hjallerup i en alder af 82 år
Begravet: Hjallerup Kirke

Generelle notater:
Johanne var ved sin mors død kun 12 år Hjemmet "Høbjerg" lå på modsatte side af Try Højskole hvor Johanne kom til at tjente hos fru Meta Fogt og Fogthøjskole forstanderen Frode Fogt, de havde 4 børn henholdsvis Hilda Fogt, som blev gift med Højskolelærer Peter Sejlund Sørensen - Kirsten Fogt, Knud Fogt, samt Ejvind Fogt.

Senere fik Johanne plads på en gård ved navn Hjertensgård i Allerup senere som tjeneste pige på gården Strækningen i Allerup

I en alder af 26 blev hun husholderske hos sin afdøde mor´s bror Laurits Christensen som i 1941var blevet enkemand i en alder af 43 år - og stod alene med 3 piger Ruth - Lilly samt Gerda på dengang henholdsvis
9 - 7 og 5 år - Laurits boede på Stagsted hede i ejendommen "Spånheden" som han få år forinden havde overtaget af sin far Ole Peter Christensen (Wolle Peter) - som boede på samme ejendom indtil han i 1940 døde - og 11 måneder senere mistede sin kone, samtidigt med besætningen blev ramt af mund og klovsyge,
og arbejdsløsheden prægede det ganske land. -

I 1942 giftede Johanne sig med sin 17 år ældre morbror Laurits Christensen - hvor de sammen fik 3 sønner Friis Elvang - Hans Jørgen - samt Orla sidstnævnte født og opvokset i "Nybo" Stagsted Vester Hassingvej 18 9230 Hjallerup.

Johanne og Laurits Christensen boede kort tid i ejendommen Spånheden på Stagsted Hede men flyttede derefter til Dronninglund på en ejendom på Milholt Mark derefter til en ejendom i Bolleskov nær Melholt - senere flyttede de igen til Stagsted hvor de bosatte sig ved korsvejen Vester Hassingvej 18 mellem Hjallerup og Try.
Laurits Christensen var beskæftiget som arbejdsmand dels som daglejer på Holtegård, men også beskæftiget i tørveproduktion, og oprensning af å løb ved Dronninglund Kommunes vejvæsen - var bl.a med til asfalt arbejde og vejanlæggende på stærkningen mellem Dronninglund og landsbyen Dorf - En årrække fast arbejde med at holde rabatten mellem Uggerhalne til Dannehøj , som dengang foregik med hø le - men var også ansat hos intreprenør Frits Halvorsen med nedlægning af telefonkabler. De sidste år inden Laurits Christensen gik på førtids pension, p.g.a svigtende helbred var han ansat af National Museet hvor han sammen med et sjak på ialt 6 personer var beskæftiget med at restaurere Gravhøje hovedsageligt i Dronninglund kommune.
Udover at have et arbejde at passe, blev der også dyrket grøntsager hovedsageligt tomater og Jordbær - som de videre solgte og var leverandør til mange forretningsfolk - erhversdrivende og private i Hjallerup i mange år indtil helbredet svigtede. Ligeledes var de selvforsynende af diverse grøntsager, kartofler- tomater, diverse bær e.t.c.
En årrække var Johanne udover at sy til familiens eget forbrug også beskæftiget med at vaske og stryge, samt reparere tøj for tjeneste folkene på den nærliggende herregård Holtegård - som dengang havde rigtig mange folk ansat.
Johanne tog del i diverse landbrugs opgaver som f.eks Høstarbejde - optagning af kartofler - roer hakning - men også deltagelse i tørveproduktion hvor arbejdet bestod i at stable tørv i stakker som blev skruet op i stakke for de kunne tøre i vinden.
Senere fik Johanne arbejde på Frederikshavn Hermatic Fiskeindustri - hvor hun startede som reje pillerske, men senere ansat i sild - makrel - og tun konserves produktionen , et job hun var beskæftiget med i over 20 år inden det blev automatiseret.
Ofte var det frosne og kolde produkter fiskepigerne arbejdede med - som fik deres hænder til at svulme op - som også gennem alle de 20 år satte sit præg på Johannes hænder.
Johanne var uanmindelig flittig med sine fingre og behærskede mange typer håndgerninger - dog var hendes speciale at Orkere´ et håndgernings arbejde mange har forsøgt at gøre efter og forsøgt at lære af Johanne -et kunststykke hun beskæftede sig med indtil hun i en alder af 83 år døde i 1998.
Johanne blev gift med Laurits Christensen, søn af Ole Peter Christensen og Ane Thomine Karoline Nielsen. (Laurits Christensen blev født den 10-8-1898 i "Spånhuset" Vester Hassingvej Holtegårds Mark Stagsted og døde den 17-7-1983.)

FarMor
Niels Peter (Høbjerg) PetersenPetrea Martine Christensen
ÆgteskabBørn
- Laurits Christensen - - Orla Bak

Johanne Sofie Pedersen
* 17 Dec 1915
† 29 Nov 1998
Niels Peter (Høbjerg) Petersen
* 11 Apr 1887
-
Petrea Martine Christensen
* 15 Jun 1893
† 14 Jan 1927
Kristian Pedersen
-
-


Sophie Jensen ¤
* 05 Nov 1857
† 07 Mar 1930
-
--
-

- - -

- - -

Jens Christian I Madsen ¤
* 13 Dec 1824 - † 15 Dec 1884
Birthe Marie Andersdatter ¤
* 18 Jun 1821 - † 31 Maj 1902


- - -

- - -


- - -

- - -

Win-Family v.6.0Webmaster -------- Homepage19 Feb 2021